Uitnodiging prijsuitreiking 4 november 2021, RAI Amsterdam

Op 4 november a.s. wordt tijdens Building Holland, door de stichting EWF-Lab, de Ben Bronsema Prijs 2021 uitgereikt. Heel graag nodigen wij jullie uit om hier bij te zijn! Is het alweer een jaar geleden de vorige uitreiking? Nee dat is het niet, maar de eerste kickstart uitreiking op 1 april dit jaar smaakte naar meer. En dit werd versterkt toen we kort na de uitreiking 6 prachtige inzendingen binnenkregen: 3 afstudeerscripties, 2 wetenschappelijk studies en 1 architecturaal ontwerp. Met deze positieve energie op natuurlijke klimatisering, kunnen we als stichting niet anders dan doorpakken! De 6 inzendingen zullen door een onafhankelijke vakkundige jury worden beoordeeld. Met veel trots stellen we de jury aan jullie voor: prof. ir. Elphi Nelissen en prof. ir. Thijs Asselbergs onder leiding van juryvoorzitter Dr. Ing. Ben Bronsema. 4 november hebben we een spectaculair programma voor jullie samengesteld, in samenwerking met Building Holland!

10.30-11.00u mainstage

Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal Paul de Ruiter, architect en ervaringsdeskundige van het EWF-concept, een keynote verzorgen. Hierbij zal hij dieper ingaan op het klimaatconcept, met als spetterend praktijkvoorbeeld; het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Paul gaat daarbij dieper in op zijn integrale ontwerpvisie, wat de rol van de architect is in dit proces en hoe we met deze nieuwe kijk op ontwerpen, echt slimme gebouwen kunnen maken.

11.30-12.15u innovatietafel

Thema
Het thema van de innovatietafel is Innovatieve natuurlijke klimaatconcepten, een must of een mythe?

Na de inspirerende keynote van Paul de Ruiter over de toepassing van het EWF-concept in het nieuwe multifunctionele onderwijsgebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam, zullen we aan de innovatietafel dieper ingaan op de ontwikkeling van innovatieve energiezuinige, gezonde en materiaal slimme klimaatconcepten. We gaan in gesprek over het belang van kennisontwikkeling en transparantie over de werkelijke prestaties van gebouwen door monitoring in de gebruiksfase, ten behoeve van optimalisatie en doorontwikkeling. En we gaan het hebben over de nodige verbetering van de bouwkwaliteit en verlaging van de faalkosten door intensieve samenwerking van architect, bouwfysicus en klimaatingenieur. Aan tafel nemen zitting: het stichtingsbestuur Ben Bronsema (ingenieur), Fons Verheijen (architect), Kees van der Linden (bouwfysicus), Mieke Oostra, expert en werktuigbouwkundig adviseur Ron van der Plas (Halmos), Henk Willem van Dorp (Van Dorp Installaties) en vanuit de opdracht gevende kant Jan-Cees Jol (Erasmus Universiteit Rotterdam), onder leiding van tafelvoorzitter Yvette Watson (Voorzitter Stichting EWF-Lab).

Brondvermelding foto: Building Holland

 

12.30-13.00u mainstage

Als klapper op de vuurpijl zal op de mainstage de prijsuitreiking plaatsvinden. Na een korte inleiding over stichting EWF-Lab en het doel van de prijs, zullen de 3 finalisten een korte pitch geven over hun onderzoek, studie of ontwerp. Hierna volgt het vakkundige rapport van de jury en de daadwerkelijke uitreiking van de felbegeerde Ben Bronsema Prijs 2021!

Met deze prijs willen we de principes achter deze innovatieve manier van klimaatontwerpen aanmoedigen en verder brengen. Jaarlijks zal het EWF Lab een prijs uitreiken aan de meest innovatieve ontwikkeling, baanbrekend onderzoek, effectieve toepassing in een casestudie voor klimaatconcepten gebaseerd op natuurlijke krachten en een integrale benadering van bouwfysica, installatietechniek en architectuur. “Het kan als je het maar wilt.” Studenten en professionals kunnen hun studie, toepassing of onderzoek door middel van een artikel indienen via EWF-Lab.