Prijsuitreiking 4 november 2021

Op 4 november is tijdens Building Holland, de Ben Bronsema EWF Prijs 2021 uitgereikt onder voorzitterschap van Yvette Watson, voorzitter Stichting EWF-Lab.

De vorige uitreiking was pas een half jaar geleden, maar de eerste kickstart uitreiking op 1 april dit jaar smaakte naar meer. En dit werd versterkt toen we kort na de uitreiking 7 prachtige inzendingen binnenkregen: 3 afstudeerscripties, 3 studies en 1 architecturaal ontwerp, waarvan er 6 voorgelegd zijn aan de jury. Zie de beschrijving van de projecten. Met deze positieve energie op natuurlijke klimatisering, konden we als stichting niet anders dan doorpakken!

De onafhankelijke jury bestond uit prof. ir. Elphi Nelissen en prof. ir. Thijs Asselbergs onder leiding van juryvoorzitter dr. ing. Ben Bronsema en jury secretaris ir. Kees van der Linden.

Alle zes de te beoordelen projecten werden door de jury zeer gewaardeerd, zie het jury rapport (PDF) inclusief de toelichting op de projecten of de korte English Summary (PDF). De prijs is toegekend aan twee van de inzenders één met een compleet plan voor het herontwerp van een bestaand gebouw met integratie van het EWF concept en één met een wetenschappelijke studie naar de energie aspecten van het EWF concept.

De twee prijswinnaars hebben hun project toegelicht.

Yamini Patidar (via Teams)

Housing refurbishments using the Earth, Wind & Fire system;

Towards a nearly energy neutral housing in The Netherlands.

Sake Teeling 

Comparison of the annual energy use of the Earth Wind and Fire system and a conventional system for heating ventilation and air conditioning integrated in the MFO-2 building.

Het prijzengeld van € 5.000 is verdeeld over de twee prijswinnaars.

Eerste prijs      Yamini Patidar € 3.500

Tweede prijs    Sake Teeling € 1.500

Beide prijswinnaars kregen daarnaast de EWF prent van Joost Swarte, ingelijst en met op een sticker de prijsvermelding.

Voor de prijsuitreiking hebben de twee juryleden een boodschap opgenomen, zie de video’s hieronder.

Thijs Asselbergs
Elphi Nelissen

De prijsuitreiking was het slotstuk van een programma dat startte met een presentatie van architect Paul de Ruiter over “Een Paris Proef gebouw” met als voorbeeld het in aanbouw zijnde multiefunctionele onderwijsgebouw MFO II van de Erasmus Universiteit.

(foto: Building Holland)

Gevolgd door een discussie aan een “Innovatietafel” waar dieper werd ingegaan op de ontwikkeling van innovatieve energiezuinige, gezonde en materiaal slimme klimaatconcepten.

Een gesprek over het belang van kennisontwikkeling en transparantie over de werkelijke prestaties van gebouwen door monitoring in de gebruiksfase, ten behoeve van optimalisatie en doorontwikkeling. Over de nodige verbetering van de bouwkwaliteit en verlaging van de faalkosten door intensieve samenwerking van architect, bouwfysicus en klimaatingenieur.

Deelnemers aan het gesprek:

van het stichtingsbestuur Ben Bronsema (ingenieur), Kees van der Linden (bouwfysicus), Mieke Oostra met als gasten expert en werktuigbouwkundig adviseur Ron van der Plas (Halmos), Henk Willem van Dorp (Van Dorp Installaties) en vanuit de opdracht gevende kant Jan-Cees Jol (Erasmus Universiteit Rotterdam).

Het gesprek stond onder leiding van tafelvoorzitter Yvette Watson (Voorzitter Stichting EWF-Lab)

Geïnteresseerden wordt gevraagd contact op te nemen met de stichting via info@ewflab.nl of via het contactformulier op de website www.ewflab.nl.

Kees van der Linden
secr/pennm EWF-Lab