Onderwijsgebouw MFO II te Rotterdam

Onderwijsgebouw MFO II te Rotterdam

Binnenkort wordt begonnen met de realisatie van een multifunctioneel onderwijsgebouw voor de Erasmus universiteit, het tweede gebouw met EWF Natuurlijke Airconditioning.

Onderwijsgebouw Erasmus Universiteit Rotterdam

Voor een tender van dit gebouw heeft Halmos Adviseurs in samenwerking met de BAM het EWF-systeem voorgesteld. Dit innovatieve systeem is ingepast in het ontwerp van Paul de Ruiter architects, waarmee de opdracht voor de BAM is verworven.

Het ontwerp is inmiddels uitgewerkt tot een definitief ontwerp en de uitvoering is gestart. De oplevering zal plaatsvinden in de zomer van 2022.

Er zijn 2 EWF systemen toegepast met een totale ventilatiecapaciteit van 135.000 m3.h-1. Met dit systeem wordt ten opzichte van luchtbehandelingskasten een energiebesparing gerealiseerd van ruim 50% waarvan 90% op ventilator energie. Dit heeft ertoe bijgedragen dat het gebouw energiepositief is ondanks het relatief kleine dakvlak voor PV-panelen. Hiernaast een impressie van de gevel met de zonneschoorstenen, de luchtinlaten en daarboven de venturi voor de luchtafvoer. Bij het ontwerp van het klimaatsysteem is uitgegaan van het EWF-concept 2.0.

Colofon
Ontwikkelaar: BAM
Opdrachtgever: Erasmus Universiteit
Architectuur:  Paul de Ruiter Architects
EWF-ontwerp: Halmos Adviseurs
EWF-installateur: BAM Techniek