Literatuur

Overzicht beschikbare literatuur

Klik op de titels van de artikelen om een link naar een externe pagina of naar een PDF te openen.
Click on the titles of the articles to open a website or to open a PDF file.

EWF-Lab Logo

Achtergrond

Artikelen

Op 23 mei vond het eerste symposium van de Stichting EWF-Lab plaats bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam inclusief een rondleiding door het Langeveld Building. Het tweede gebouw in Nederland waarin het EWF-concept is toegepast.

Het EWF-concept is in Nederland nu in twee gebouwen toegepast. In 2019 werd het Hotel Breeze, nu Four Elements hotel, in Amsterdam geopend en op 10 november het Langeveld Building van de Erasmus Universiteit. En bij dat laatste gebouw werd dit symposium gehouden. Een symposium met ruim 100 deelnemers die in drie groepen ook het gebouw en met name de onderdelen van het Earth, Wind & Fire concept konden bekijken. Zie het artikel “Tweede gebouw met toepassing van EWF” voor een beschrijving hiervan.

In Cobouw verscheen een artikel n.a.v. het symposium: “Rotterdams Universiteitsgebouw wordt ‘Klimaatmachine’ dankzij baanbrekend ventilatiesysteem”.

Maar … op het symposium zelf werden uiteraard ook voordrachten gegeven en was er gelegenheid tot discussie. Zie het programma hieronder. De presentaties bij de verschillende voordrachten zijn te downloaden door op de titel te klikken. Zie hieronder het programma.

De Ben Bronsema EWF-prijs werd dit jaar uitgereikt aan een samenwerkingsproject tussen ABT en de Universiteit van Antwerpen: “Designing buildings with low-pressure ventilationsystems”.
Daarnaast was er een zeer eervolle onderscheiding voor de Erasmus Universiteit die het Langeveld Building heeft laten ontwerpen en de betrokken architect, adviseur en bouwer: Paul de Ruiter Architects, Halmos Adviseurs en BAM, Bouw en Techniek.

Tenslotte nog een onderscheiding voor twee studentenprojecten en wel van Sherell Macintosh en Kevin Smitt, Windesheim-Almere, 30 januari 2023 voor hun project “Ways of the Wind – Visualisatie van verborgen natuurlijk ventilatiesysteem; EWF” en Myrte Bosch, Universiteit Utrecht, 7 juli 2022 met High-rise zere emission buildings in The Netherlands.

De Ben Bronzema EWF-prijs en de Onderscheiding.

Onderzoeksrapporten/afstudeerscripties​

Earth, Wind & Fire in gestapelde woningbouw

Een studie naar de meerwaarde en haalbaarheid van het EWF-concept ten opzichte van een conventioneel ventilatie-systeem in gestapelde woningbouw in een urbane omgeving. Bronsema Consult / ABT Ingenieurs in bouwtechniek, 24 februari 2020