EZK Energy Award Bedrijven

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) deelt jaarlijks een prijs uit aan een onderneming die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de verduurzaming van haar energiehuishouding, de EZK Energy Award Bedrijven. Met het uitreiken van deze prijs wil het ministerie bekendheid geven aan het belang en de mogelijkheden hiervan. Organisaties die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare warmte worden met deze award in de spotlights gezet. Jaarlijks worden hiervoor drie ondernemingen genomineerd; de uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens het EZK-evenement: “Partners in energie-uitdagingen”, dat aandacht krijgt in verschillende nieuwsuitingen. De winnaar krijgt een nettobedrag van € 25.000.

Op 22 april organiseerde de RVO een bijeenkomst van enkele medewerkers van het ministerie van EZK en winnaars en genomineerden van vorige jaren in hotel Four Elements in Amsterdam Yburg, dat als Hotel BREEZE de EZK Energy Award 2019 in de wacht sleepte. Ook de winnaars van de award 2020 Ammerlaan TGI (The Green Innovator) en 2021 TSN Groen waren hierbij aanwezig. Na een VIP Lunch uit de Herbs Garden keuken van het hotel, een “culinary experience with local flavors and a global state of mind!” gaf Ben Bronsema een presentatie van het in het hotel toegepaste Earth, Wind & Fire concept van Natuurlijke Airconditioning, waar het EWF-concept in 2019/2020 als wereldprimeur succesvol zijn vuurdoop onderging. Yvette Watson, voorzitter van de stichting EWF Lab, gaf een exposé van de door de stichting in gang gezette activiteiten om het EWF-concept uit te rollen in de Nederlandse bouwpraktijk.

Na de presentatie werden de aanwezigen door Johan Beugeling, hoofd technische dienst van het hotel, rondgeleid langs de techniekruimten en de EWF-voorzieningen, de Zonneschoorsteen en de Klimaatcascade. Veel indruk maakte de overdrukruimte aan de voet van de klimaatcascade waar men fysiek de toevoer van de frisse ventilatielucht kan ervaren zonder het hinderlijke laagfrequente ventilatorgeluid van conventionele airconditioning.

EZK Energy Award